Ga naar de inhoud

Wat is er te zien en te leren in de Heemtuin?

Op deze pagina staan foto’s en wetenswaardigheden uit de heemtuin. Heb je zelf iets gezien en gefotografeerd? Stuur het naar ‘redactie@nvwa.eu’. Dan zetten we het op deze pagina. Maar ook ander natuurnieuws uit de Alblasserwaard is welkom.

Veenpluis
Brede orchis

Er komen steeds meer nieuwe planten bij. Veenpluis is een nieuwe plant in de tuin. Dit houdt in dat de grond wel erg schraal wordt. Er wordt alles aan gedaan om de grond weer iets rijker te maken. Onder andere door het weghalen van moerasspirea omdat anders de weide overgaat in struikgewas. Ook moet de heermoes bestreden worden op biologische wijze. En dat is wat anders dan gifspuiten.

Foto’s: Leen den Ouden

Brede orchis

Foto: Leen den Ouden

Ondanks het koude weer van april, laat de natuur zich niet kennen. Op woensdag 17 april verscheen de eerste brede orchis in ons hooiland, die bloeit meestal een maand eerder dan de riet orchis.

Deze orchis is wel van het zelfde geslacht als de riet orchis. Op de foto is te zien, dat de bloemen het zwaar te verduren hebben gehad.

We zijn benieuwd of er nog meer exemplaren gaan bloeien. Ze moeten nu ook staan in het hooiland van SBB bij de witte fietsbrug  en de molen tussen Oud Alblas en Streefkerk aan de noordwest-kant.

De daslook en het waterdrieblad met zijn franje aan de bloemen staan dit jaar door de warmte veel vroeger dan anders in bloei. Deze foto’s zijn van 3 april 2024.

Wim Hoogkamer en Mattie Toma hebben met hulp van Carl Sevenem op 24 maart het ooievaarsnest opgeknapt.
Klaar om ooievaars te ontvangen, we zijn benieuwd.

Foto’s: Leen den Ouden en Wim Hoogkamer

Nog meer lentebodes (21-03-2024)

14 maart 2024

21 februari 2024
Zo maar een greep uit de planten die zo vroeg al bloeien:

2023
Gele composieten in de rotstuin

03 september 2023

Er staan verschillende soorten composietbloemen in onze rotstuin:

In de volgorde van de foto’s hierboven zijn dit:

1        Een Havikskruid soort. Er zijn er een aantal van, die moeilijk uit elkaar te houden zijn. Zij bevatten melksap. Galwespen, galmuggen en bladluizen komen hierop voor.

2        Gele kamille is afwijkend van de andere Kamille soorten, die allemaal witte straalbloemen hebben, al hoe wel bastaarden met andere kamillesoorten kunnen optreden, dan worden de straalbloemen roomkleurig.

3.       Heelblaadjes. De bloemen hebben een geur van vruchten of zeep. Ze komen vooral voor in het Delta gebied.

4.       Slipbladige rudbeckia met heel hoge, grote bloemen, staan bij het kasje van het gebouw, maar in de tuin bij het bruggetje naar het gebouw.

5.       Late guldenroede met alleen buisbloemen is een hoge plant en lijkt veel op de Canadese guldenroede, maar is veel minder behaard.

Hommels deel 2

22 augustus 2023

Aardhommel

Dit zijn de hommels zwart met gele strepen.
Als je zo’n hommel ziet met een rode kont, dan is dat een weidehommel, die komt niet zoveel voor.
Heeft de hommel een zwarte kont maar ook een witte band er voor, dan is het een witte koekoekshommel. Die komt ook niet zoveel voor.
Heeft de hommel een witte kont en twee gele strepen, dat is de aardhommel. Die komen veel voor en staan ook op de foto’s.
Heeft de hommel een witte kont met drie gele strepen, dan is dit een tuinhommel.
Goed kijken is het devies. Vooral als de zon op de bloemen schijnt.

De Muurhagedis is er nog steeds

12 augustus 2023

Vorig jaar, eind augustus werd een Muurhagedis gespot in de Heemtuin. Maar ook dit jaar blijken ze er nog te zitten. Wil je ze zien?
Ga met zonnig weer kijken bij de Insectenmuur (bord 14). Houd zoveel mogelijk afstand en wacht.
Dan verschijnt er soms eentje aan de voorzijde tussen de stenen.

Ze zijn leuk om te fotograferen, maar razend snel.

Over de Hommels in de tuin

02 augustus 2023

Hommel: roodrug

Het is nu – als de zon schijnt – de toptijd van de hommels. De families zijn nu flink uitgegroeid. Maar hoe houd je die nou uit elkaar?

Je hebt “Roodruggen” zoals op deze foto. Als die een witte kont zou hebben is het een Boomhommel.
Maar deze heeft geen witte kont, dus is het een Akkerhommel.

Daarnaast kom je nog zwarte hommels tegen met een rode kont, dat zijn Steenhommels.
Over soorten met gele strepen een volgende keer

Een stadsreus in de tuin

26 juli 2023

Stadsreus: boven man onder vrouw (net te zien)
Stadsreus vrouw (ogen gescheiden)

Op Berenklauw zag Leen den Ouden twee reuzen zweefvliegen. Het kon niet mooier. De bovenste is een man en de onderste een vrouw. Zweefvliegen imiteren wespen en bijen, die kunnen steken, dat kunnen zweefvliegen niet. Toch zijn ze makkelijk uit elkaar te houden. Wespen en bijen hebben lange antennes en zweefvliegen (nest als vliegen) hele korte antennes.

Het verschil tussen man en vrouw: Een man heeft grote ogen nodig om het vrouwtje te zoeken, dus de ogen raken elkaar. Het vrouwtje heeft kleinere ogen, die raken elkaar niet, er loopt dus een streep (in dit geval een gele streep ) tussen de ogen.

Dat is op de foto niet zo goed te zien, vandaar nog een foto van de vrouw apart. Dat verschil van een vrouwtje of een mannetje geldt praktisch voor alle zweefvliegen. Toch leuk om te weten.

Kom maar zoeken in de Heemtuin (maar het moet wel zonnig zijn).

Soldaatjes

25 juli 2023

parende soldaatjes
soldaatje

Misschien zitten de struiken in uw tuin ook wel vol met soldaatjes.
Soldaatjes zijn weekschildkevers, dus hebben vrij zacht de schilden. De kleuren van deze kevers lijken wel een beetje op gala-uniformen, vandaar de naam soldaatjes. De meeste kevers hebben – events als vliegen – korte tongen en eten dus op kruiden met ondiepe bloemkelken.
Ze treden vaak massaal op en zijn nu terug te vinden – in onze tuin – op Berenklauw.

Het is helaas maar één soort, vermoedelijk het Geel soldaatje, die ook een donkere versie kan hebben. Er zijn een kleine 50 soorten in Nederland.

(info: Wikipedia en boeken)

Mini-vlinder en Berenklauw in de Heemtuin

22 juli 2023

Oranje dwergbladvlinder

Weer een leuk klein vlindertje in de Educatieve Heemtuin: een Oranje dwergbladroller, gedetermineerd door de Vlinderstichting.
Het vlindertje komt in het hele land voor en is een gewone soort.

Gewone berenklauw

https://www.floravannederland.nl/planten/gewone_berenklauw/

Maar wat het extra leuk maakt is de Gewone berenklauw en die komt in de tuin veel voor.
De eitjes van de Dwergbladroller worden op deze plant gelegd. De rupsen eten de zaden van deze plant en De overwintert in de grond.

Kijk eens goed naar de bloeiwijze van de Gewone Berenklauw.

De Argusvlinder is terug in de Heemtuin

15 juli 2023

Archus vlinder

Op zaterdag 15 juli was de Argusvlinder bij ons in de Educatieve Heemtuin in de Insectentuin op bezoek (bord 17). Dit naast Atalanta, Gehakkelde Aurelia, Dagpauwoog en Landkaartje (de zomer generatie).
Gelukkig dat de vlinders zich nu steeds meer laten zien, na een slecht seizoen.
Het aantal Argusvlinders gaat nog steeds sterk achteruit omdat er geen hooilanden meer zijn en de graslanden vrijwel alleen bestaan uit Engels raaigras.
De rupsen van de Argusvlinder worden echter groot op Witbol, Kropaar, Kweek en Beemdgras. Deze zijn in ons weidegebied nog wel aanwezig. En daarom kan hier de Argusvlinder nog voorkomen

Dit mooie vlindertje is de bescherming waard. We hopen op een toekomst met meer kruidenrijke vegetaties! We doen ons best!

Een bijzondere vlieg in de Heemtuin

08 juli 2023

Conops
Conops

Op 8 juli 2023 zag Leen den Ouden een merkwaardige vlieg in de Heemtuin. Een Blaaskopvlieg (https://nl.wikipedia.org/wiki/Blaaskopvliegen), hij lijkt met zijn lange antennes wel op een marsmannetje. Het is een vliegensoort die opvalt omdat hij lange antennes op zijn kop heeft, en andere vliegen hebben juist hele korte. Wespen en bijen hebben juist ook weer lange antennes.

‘Blaaskopvliegen zijn parasitoïden die meestal bijen en wespen als gastheer gebruiken. Het vrouwtje legt in de vlucht een eitje in een volwassen insect, waarna de larve in dit insect leeft. De gastheer trekt zich na enige tijd terug en sterft uiteindelijk (bron Wikipedia).

Nu is de Blaaskopvlieg niet onbekend in de heemtuin, maar blijft toch wel een bijzonderheid.