Ga naar de inhoud

Heemtuin

Contactpersoon

Leen den Ouden
e-mail: ouden.l@chello.nl

De Heemtuin van de Alblasserwaard

De NVWA beheert en onderhoudt een heemtuin, vlakbij het Streeknatuurcentrum.

Wat is een heemtuin?

De naam is vooral bekend van Jac. P Tijssen en is te omschrijven als een educatieve tuin die de inheemse, wilde flora en fauna laat zien.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werden heemtuinen veelal “de reconstructie van het landschap zoals zich dat op die bepaalde plaats ergens in het verleden had voorgedaan maar dat door monoculturen, verschraling of overbemesting teloor was gegaan” (https://nl.wikipedia.org/wiki/Heemtuin).

Zo ook in onze heemtuin. U kunt daar heerlijk rustig wandelend op kleine schaal verreweg de meeste landschapselementen bekijken van de (vroegere) Alblasserwaard. En vooral de planten, struiken en bomen die er weelderig groeien, zijn een lust voor het oog.

Atlanta

Er is een route beschikbaar met uitleg van de planten en landschapselementen. Je kunt de wandeling op je telefoon volgen. Let wel, dit gaat van je budget bij je provider af.

Klik hier voor de korte routebeschrijving van de wandeling. Vanuit deze beschrijving kun je doorlinken naar de betreffende detailbeschrijvingen. Die uitgebreide beschrijvingen zijn ook te vinden in de brochure van de wandeling Brochure Heemtuin. Dat is een pdf-bestand en kun je thuis ook printen.

Leerzaam en leuk. Ook voor de kinderen