Ga naar de inhoud

Details bij de route deel 2

B-Details 2

Deze pagina neemt je mee de tuin in. Als je deze pagina geopend hebt via een link in het verkorte route-overzicht, kun je via de Terugknop op je telefoon weer naar de verkorte rondleiding

1 Aan je rechterhand is een terrasoever aangelegd. De NVWA heeft de voedselrijke bovenlaag van de grond afgegraven tot het waterniveau. Immers de meeste kunstmest en bestrijdingsmiddelen zitten in de bovenlaag. Dit soort land komt u tegen bij de Geerweg (Brandwijk). De plantensoorten hier zijn: Waterdrieblad, Wateraardbei, Moeraswalstro en zelfs Koningsvaren. Vroeger waren vaak op dit niveau vooral hooilanden, dus nat. Op de foto’s staan een Berenklauw en een Moerasspirea. De eerste lokt veel insecten.

2 Links ligt het hooiland. Dat werd vroeger door de boer slechts eenmaal per jaar in juli gemaaid en nooit bemest. Door deze verschraling nam het gras af en namen andere planten toe. Dit was de biotoop voor de weidevogels, die nu is verdwenen. Deze hooilandjes zijn nog wel te zien bij de Zijdebrug (tussen Oud Alblas en Streefkerk). Hier groeien moerasspirea, kattenstaart en Mei- en Rietorchissen. Ook hier in de heemtuin is de voedselrijke bovenlaag afgegraven. Vanaf 2019 is er helaas veel Heermoes, door de verschraling van de bovenlaag. Deze Heermoes wortelt dieper en heeft daardoor voldoende voedsel. Wij bemesten de bodem licht met compost en een weinig kalk. De Heermoes houdt niet van deze producten. Dit is het spel met de natuur.

Ratelaar
Rietorchis

3 Aan je rechterhand ligt de composthoop. Alle maai- en snoeiafval komen op deze hoop. Veel dieren leven hier. Het voedsel is overvloedig aanwezig. Dit is de Gesloten Kringloop, tussen de planten/bomen en het verteren tot opnieuw aarde! Wij brengen die aarde (compost) o.a. op ons bomenkwekerijtje bij het ooievaarsnest. Aan het einde van het pad staat links en rechts een hoveling. Deze bomen waren merkpunt voor de boer, als hij zijn hooiland moest maaien.

31 Links ligt een helofytenfilter. Dit rietveldje zuivert het water, dat uit de wetering wordt gepompt en in het hooilandje terecht komt. Aan de wortels van het riet zitten bacteriën die de vuile stoffen uit het water afbreken. Dus het vuile water wordt wat gezuiverd. Hierna stroomt het water in de waterbak aan de rand van het hooiveld. Daar is ook een overloop naar de terrasoever en boomgaard. Dus alleen als er in het hooiland te weinig water staat, wordt het water automatisch daar naartoe geleid. Tevens is er ook een verbinding voor het water van het hooiland naar de paddenpoel (18) en het wiel (25).

Sla links af.

30 Je ziet een pad met links en rechts knotwilgen. Dat was belangrijk als geriefhout voor de boerderij, maar vooral voor verwarming. De Alblasserwaard bestaat uit laagveen. Ondanks dit laagveen kon er geen turf worden gewonnen. Door de vele overstromingen zat er te veel rivierklei in om te kunnen branden. In de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard zijn dus geen droogmakerijen.

Klik hier voor het volgende deel van de wandeling