Ga naar de inhoud

Jonge Kerkuil na herstelperiode weer uitgezet

De winterperiode is een moeilijke tijd voor jonge Kerkuilen die hun broedkast hebben verlaten en op zoek gaan naar een eigen territorium. Deze kunnen ze misschien om de hoek vinden, maar vaak neemt dit langere tijd en afstand in beslag en daarbij moeten ze ook nog hun  jachttactiek vervolmaken. Dus het eerste halfjaar is het vaak er op of er onder, en zijn de weerinvloeden extra belangrijk voor deze jonge vogels. Iedereen kan zich de vele regen van de afgelopen maanden herinneren en zeker de regen in de avond en nacht maakt het voor Kerkuilen lastig om te jagen. Hierdoor werden in deze tijd diverse jonge Kerkuilen binnengebracht bij de Vogel/Dierenopvang Karel Schot in Rotterdam. Op 23 januari werden we gebeld met de vraag of we nog een locatie hadden waar we een jonge, herstelde Kerkuil konden plaatsen.
Omdat het ook de volgende nachten weer zou gaan regenen, besloten we de Kerkuil vrijdag op te halen omdat dan een droge periode zou volgen zodat zij de beste kans zou krijgen om te jagen.

Deze  Kerkuil was als nestjong op 5 augustus vorig jaar geringd in een kast te Swifterbant, niet ver van de Ketelbrug. Maar na 148 dagen werd zij verzwakt gevonden in de buurt van een andere brug en wel de Moerdijkbrug wat 116 km van de ringplaats ligt. De reden van het verzwakken was waarschijnlijk de slechte jachtnachten, zodat ze ondervoed raakte. Na een klein maandje opgevangen te zijn geweest was ze van 234 gr naar 300 gr gegroeid en sterk genoeg om nog een poging in de vrije natuur te wagen. In Oud Alblas kreeg ze hiervoor een nieuwe kast tot haar beschikking. Blijkbaar beviel deze stek haar wel want na een tijdje wennen bleef ze rustig in de kast zitten en we hopen dat haar eerste jachtvlucht die de avond succes vol is verlopen.
Wat het gebied aangaat zitten er genoeg vrijgezellen in de buurt om een koppel te vormen. Dus misschien krijgt dit verhaal ook nog een vervolg. 

Namens de kerkuilenwerkgroep, Pieter Klootsema