Ga naar de inhoud

De Steenuilen in de Alblasserwaard in het broedseizoen 2022

Het broedseizoen van 2022  leverde in 11 Steenuilenkasten een broedpaar en waarvan we 29 pullen van een ring konden voorzien. Dit was het zelfde aantal als in 2021, al werd dat aantal toen gerealiseerd in 14 kasten. Opvallend vorig jaar was dat we 3 kasten hadden die al vele jaren waren bezet maar dit keer leeg aantroffen en we in het territorium gebied geen Steenuilen meer aantroffen. Gelukkig vonden we 3 nieuwe broedpaartjes op andere plaatsen in de Alblasserwaard en we zo toch weer op 11 bezette kasten uitkwamen.

Steenuil met Veermijt

In één van de kasten vonden we een vrouwtje dat veel last had van de parasiet de Veermijt. Veel meer dan de kast goed schoonmaken en de aanwezige mijten op de uil verwijderen, kunnen we dan niet doen. En we hopen dat we deze uil met ring volgend jaar weer kunnen aflezen. Behalve in kasten houden we ook enkele broedparen in de gaten die in een Knotwilg of andere locatie hebben uitgezocht en daarom niet kunnen worden geringd en het aantal jongen van deze groep bedroeg dit jaar 7 stuks. Vanaf 2009 hebben we nu 155 steenuilen van een ring kunnen voorzien. Later willen we nog terugkomen op onderlinge uitwisselingen tussen diverse territoriums.


Veel bekijks bij deze controle

Het winterseizoen 22/23   

De wintermaanden als de meeste uilen bezig zijn met overleven, bezoeken we veel kasten om deze te controleren en schoon te maken. Zo hebben we de afgelopen maanden enkele rondes door de Alblasserwaard gemaakt. Bij een adres in Sliedrecht moesten we een kast wat lager hangen omdat deze dan beter was te controleren en wat bleek? Er bevond zich in de kast een ongeringd Steenuiltje.
Dan is natuurlijk de vraag is dit het mannetje of het vrouwtje is  van de 3 jongen die we hier in juni 2022 van een ring hebben voorzien? Of is dit een nieuw exemplaar dat dit territorium heeft overgenomen? Het antwoord zien we waarschijnlijk in het broedseizoen van 2023.