Ga naar de inhoud

Vogels voor de lens – het verhaal van vrijwilliger Rick Dekker

Rick Dekker is sinds 2021 officieel lid van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard, maar zijn betrokkenheid begon al eerder. Als jonge natuurliefhebber hielp hij bij wintervogeltellingen en was hij regelmatig te vinden op de najaarstrekpost in Kinderdijk. Wat hem aantrok? De gedeelde passie, de kennis die mensen overdroegen, en de ruimte om daar zelf aan bij te dragen. Die betrokkenheid vond ik ontzettend inspirerend. Toen had ik nog flink wat tijd om actief mee te draaien, tegenwoordig is dat wat lastiger, maar ik probeer op andere manieren mijn steentje bij te dragen.

Een van die manieren is door middel van fotografie. Tijdens de corona periode werd de liefde voor vogels bij Rick verder aangewakkerd. “Ik ging vaker wandelen met mijn moeder, die mijn interesse voor natuur al van jongs af aan stimuleerde.” Met een simpele verrekijker probeerde ik toen vogels te herkennen. “Maar al snel wilde ik meer – beter zien, beter vastleggen.” Toen zijn moeder een camera kocht, mocht hij deze gebruiken. Het zaadje was geplant.

Inmiddels is Rick een bevlogen vogelfotograaf met eigen apparatuur, en hij ontwikkelt zich nog steeds. Zijn foto’s worden gebruikt in jaarverslagen van de Vogelwacht en onlangs gaf hij een lezing over zijn fotografie. “Het is mooi om zo mijn bijdrage te kunnen leveren, ook als ik minder vaak in het veld ben.”

Een van zijn mooiste herinneringen maakte hij tijdens een vogelvakantie in Drenthe. “Ik kwam een paartje boerenzwaluwen tegen dat zó dichtbij kwam, dat ik er prachtige portretfoto’s van kon maken. “Op één van die foto’s zie je het mannetje met gespreide vleugels en open snavel. Dat blijft een favoriet.”

Rick is niet iemand die altijd dezelfde plek opzoekt, maar sommige gebieden keren telkens terug: het Fochteloërveen (voor de kraanvogels), de Nieuwe Dordtse Biesbosch, Ameland en Zuid-Limburg staan regelmatig op zijn planning. Ook al ‘twitcht’ hij tegenwoordig minder – het gericht op pad gaan voor zeldzame soorten – voor soorten als de blauwborst, steltkluut of tapuit maakt hij graag een uitzondering.

Zijn advies aan beginnende vogelfotografen? “Verwacht niet dat alles meteen lukt. Blijf proberen, maak fouten, leer ervan, en vooral: doe wat jij mooi vindt. Dan blijft het altijd jóuw beste werk.”

Koos Leeuwenstein