Insectenproject

Teken nu in voor uniek boek over vlinders en libellen in de Alblasserwaard

De Natuur- en Vogelwacht ‘de Alblasserwaard’ geeft deze herfst een prachtig boek uit over de dagvlinders en libellen die in de streek voorkomen. Het boek staat boordevol informatie over hoe je de soorten kunt herkennen, waar je ze in de regio kunt zien en wat goede gebieden zijn om naar vlinders en libellen te kijken. Verder staan er praktische tips in hoe je zelf vlinders en libellen kunt helpen. Tevens bevat het boek informatie voor groenbeheerders om de openbare ruimte gunstig te kunnen inrichten en beheren voor vlinders en libellen.

Het rijk geïllustreerde boek (144 pagina’s in kleur) verschijnt half oktober. Er geldt momenteel een speciale actie waarbij de prijs per exemplaar € 12,50 bedraagt. Deze actie is geldig tot en met 31 augustus 2013. Het boek dient dan vanaf half oktober opgehaald te worden in het Streeknatuurcentrum te Papendrecht. Na 1 september kost het boek €15,- per exemplaar. Verzending per post is ook mogelijk, maar daarvoor worden extra kosten in rekening gebracht.

U kunt uw bestelling direct plaatsen door een e-mail te sturen naar insectenalblasserwaard@gmail.com met vermelding van naam, adres en het gewenste aantal exemplaren.

 

 

Vlinder of libel? Meld ze wel!

IN UW AGENDA: 10 OKTOBER PRESENTATIE BOEK
DAGVLINDERS EN LIBELLEN IN DE ALBLASSERWAARDNIEUWSBRIEVEN

nieuwsbrief September

Nieuwsbrief Augustus

Nieuwsbrief Juli
Nieuwsbrief Juni
Nieuwsbrief Mei

Nieuwsbrief April


Je hebt ze in blauw, bruin, rood, oranje en groen en vele kleuren daartussen. En soms zijn ze bijzonder fotogeniek. We hebben het over vlinders en libellen. Of het nu gaat om de Grote keizerlibel of om de Atalanta, het zijn stuk voor stuk schitterende soorten. Wellicht fladderen ze rond in uw tuin, of komt u ze tegen tijdens een fietstocht. Wij zijn benieuwd wat u ziet, en vooral waar u deze vlinders en libellen ziet. Tijd voor een publieksactie!

Enkele leden van de NVWA gaan een boek schrijven over de Dagvlinders en Libellen in de Alblasserwaard. In het vorige nummer van Onze Waard is dit al kort aangekondigd. Het moet een boekje worden wat voor elk wat wils biedt: hoe vlinders en libellen leven, de kenmerken van de soorten, prachtige foto’s, beschrijvingen van goede vlinder- en libellengebieden in de Alblasserwaard, en vooral: de historische en recente verspreiding van alle soorten die in de Alblasserwaard voorkomen. Voor leek en kenner, voor Alblasserwaarder en toerist, voor boer en ambtenaar, u moet het in de kast hebben staan!
Maar zover is het nog niet. We hebben eerst goede verspreidingsgegevens nodig uit de hele Alblasserwaard. Vooral in het oosten van de Alblasserwaard is het voorkomen van heel veel soorten libellen en dagvlinders niet of nauwelijks bekend. En daar gaan we verandering in aanbrengen. U kunt namelijk prima meehelpen met het in kaart brengen van de dagvlinders en libellen van de Alblasserwaard


Doel
Het gaat erom dat we van alle soorten vlinders en libellen een zo gedetailleerd mogelijk beeld krijgen van hun verspreiding in de Alblasserwaard. Dat kan alleen als veel mensen hun waarnemingen doorgeven. Het gaat juist niet alleen om de zeldzame soorten, maar ook om de Kleine vos die in uw tuin zit of het Lantaarntje wat u bij een polderslootje aantreft. Hoe gek het ook klinkt, van veel plaatsen weten we niet eens of de algemene soorten er wel voorkomen en om welke soorten het dan gaat. Er is dus nog veel te ontdekken, en dat maakt dit project ook zo interessant.

Meedoen
Meedoen is heel simpel, en kan op twee manieren:

1. U geeft losse waarnemingen door. U ziet een vlinder of libel, en brengt deze op naam. U
    voert uw waarneming zo gedetailleerd mogelijk in op de website www.waarneming.nl.
   
2. U telt een gebied naar keuze in zijn geheel op alle dagvlinders en libellen. U hoeft hiervoor
    geen expert te zijn, maar enige soortkennis is wel vereist. Om de tellingen zo laagdrempelig
    mogelijk te maken, is - naast soortkennis - de enige vereiste dat u minimaal twee keer in
    2012 een telling uitvoert. Eén telling in de periode april-juni en de tweede telling in de
    periode juli-september. De tellingen gebeuren bij voorkeur te voet. Tussen de tellingen
    moet minimaal 1 maand tijd zitten. De inspanning voor het tellen van een gebied varieert,
    en is onder meer afhankelijk van de grootte van het gebied. Vaker tellen dan twee keer is
    geen probleem. U kunt ook dit telschema toepassen: 1x tellen in april-mei, 1x in juni-juli en
    1x in augustus-september. U voert de resultaten van de telling zo gedetailleerd mogelijk in 
    op www.waarneming.nl. Vooral in de regio Groot-Ammers, Langerak, Ameide, Noordeloos,

    Hoornaar en Goudriaan kunnen we nog veel tellers gebruiken, maar schroom niet om in een
    ander deel van de Alblasserwaard te gaan tellen. Voor het reserveren van een telgebied  
    kunt u mailen naar insectenalblasserwaard@gmail.com. U krijgt dan ook richtlijnen voor het
    tellen.

Determinatie
Het is goed mogelijk dat u niet alle soorten herkent. Dat is geen probleem. Er zijn genoeg handige determinatiehulpjes. Van belang is dat u altijd goede aantekeningen maakt van wat u gezien hebt, liefst aangevuld met een bewijsfoto. Denk er bij het maken van een foto aan dat u het beestje in kwestie niet verstoord. Gewapend met deze informatie kunt u thuis in een boek of op internet naspeuren wat u gezien hebt. Let erop dat de sluitende determinatie bij libellen vaak in kleine details zit. Bestudeer daarom een voor u onbekende libel goed en let vooral op de kleurenpatronen op het lichaam. Een handige tip bij het determineren is www.vlindernet.nl (voor vlinders) en www.libellennet.nl (voor libellen). Op deze websites staan foto’s van alle soorten, en ook van rupsen. Mocht u dat te veel werk vinden of er echt niet uitkomen, mail dan uw waarneming inclusief foto of een goede beschrijving naar insectenalblasserwaard@gmail.com. Uw waarneming komt dan bij ons binnen, en wij achterhalen wat u hebt gezien. Vermeld ook altijd zo nauwkeurig mogelijk de locatie waar u uw waarneming hebt gedaan.

Doorgeven van waarnemingen
Het doorgeven van losse waarnemingen en de resultaten van de tellingen gebeurt bij voorkeur via www.waarneming.nl. In kader 1 staat meer informatie over het gebruikt van deze website. Mocht u het doorgeven via deze website niet zien zitten, dan kunt u ook uw waarnemingen mailen naar insectenalblasserwaard@gmail.com, liefst in een Excelbestand. Telt u een gebied, en maakt u geen gebruik van waarneming.nl, dan hebben wij voor u een speciaal telformulier, wat op te vragen is bij bovenstaand mailadres.

Communicatie
Gedurende het jaar houden wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen. Welke soorten worden veel gezien, en welke juist opvallend weinig? Ook bij het beantwoorden van die vragen zijn uw waarnemingen zeer waardevol! Daarom geven wij tussen april en september maandelijks een emailnieuwsbrief uit. U leest daarin meer over de voortgang van het project en de leuke en bijzondere meldingen. Abonneren op deze nieuwsbrief kan door een mailtje te sturen naar insectenalblasserwaard@gmail.com. En uiteraard wordt ook in elk nummer van Onze Waard een update gegeven van het project.

Zoals blijkt is uw medewerking van harte welkom. Ons motto is dan ook: Vlinder of libel? Meld ze wel! Gedurende het jaar 2012 zullen nog een aantal acties worden georganiseerd. Meer informatie over dit project is vanaf april/mei verkrijgbaar via www.nvwa.eu en via het mailadres insectenalblasserwaard@gmail.com.

Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking aan het in kaart brengen van de verspreiding van Dagvlinders en Libellen in de Alblasserwaard!

Gerdine den Ouden en Anthonie Stip