Ga naar de inhoud

Geplande activiteiten voor de scholen

Kikkers en padden

Wat is het verschil tussen een kikker en een pad? De kikker springt en de pad loopt. Een te simpele uitleg. In onze Educatieve Tuin kun je het verschil meestal wel zien. Al in het vroege voorjaar hoor je deze beestjes tekeergaan, voor- en tijdens de paring. Is het kikkerdril uitgekomen, dan moet je heel voorzichtig over de paden lopen vanwege al die kleine kikkertjes , die dan voor je voeten wegspringen. Grappig. Hebben die kikkertjes dan geen vijanden? Zeker wel. Ooievaars en reigers zijn er dol op. Met een beetje geluk en op de goede tijd, kun ook nog blauwgekleurde kikkers zien en horen.

Slootonderzoek

Wat blijft het toch heerlijk dat scheppen in het water met een net. Maar nog mooier wordt het als er allerlei verschillende dieren in dat slootwater zitten. We kunnen griezelen over een bloedzuiger en bewonderend kijken naar een grote waterroofkever. Verbaasd zijn we meestal wanneer we de eind buit bekijken in het grote aquarium.

Herfst/winter/lente/zomer

Seizoens-afhankelijk kunnen we een programma aanbieden. We genieten van het ontluikende groen en de jonge dieren in het voorjaar. De uitbundigheid van de zomer met veel bloemen en insecten kan een hoogtepunt zijn. De herfst met zijn vergankelijkheid en kiem voor het volgend jaar met bessen en noten heeft vaak iets mysterieus. De koude winter met sneeuw en ijs is heel mooi, maar iedere winter hebben de bomen al weer knoppen. Herken je de bomen daaraan?

Vogels

Vogels zijn een bijzonder soort dieren in de natuur. Ze zijn vaak mooi en de meeste vogels kunnen vliegen. Hoe komt het, dat zij kunnen vliegen en waarom zitten sommige soorten zo mooi in de veren? Trouwens, hoe zit een veer in elkaar? Is de bouw van vliegtuigen afgekeken van vogels? Dit zijn vragen die een antwoord krijgen. Maar zo zijn er nog veel meer vragen te stellen. Je krijgt een stukje theorie en je kunt vogels bekijken in de natuur. Bos, struik en weide geven vaak hun geheimen over vogels prijs. Tenminste als je ze kunt ontdekken: met het blote oog of met een grote of kleine kijker ėn met je gehoor.

Draai je wijzer

Voor onze allerkleinsten een leuke kennismaking met de natuur. We gaan de oren, ogen, voeten, handen en neus gebruiken. In onze educatieve heemtuin gaan de kinderen rondwandelen en bij de opdrachtenbordjes mogen ze een draai aan ons kleine rad van avontuur geven. Komt de wijzer op de ogen, dan gaan we een kijkopdracht doen; deze leest de begeleider voor. Maar komt de wijzer op de oren, dan moeten we heel goed luisteren.

Zie bijvoorbeeld ook het verslag van eerder gehouden kinderactiviteiten door de NVWA uit 2022.

Is je school of groep geïnteresseerd? Vul dan het aanmeldformulier aanvraagformulier in en wij nemen dan contact met je op.