Ga naar de inhoud

Eindejaarsplantenjacht door Bram van Vliet

Het bloemhoofdje van de Gevlamde fijnstraal. Gevlamd vanwege rood aangelopen omwindselblaadjes

Woensdag 27 december jongstleden verzamelden zich acht mensen op de parkeerplaats van station Sliedrecht Baanhoek. Het was droog en de jacht van één uur kon beginnen, jagen op planten in bloei. Na een wat trage start werden uiteindelijk twintig bloeiende soorten gevonden. Bij sommige soorten kostte het moeite om meeldraden of stampers te vinden en dat is een voorwaarde om te zeggen dat een plant bloeit.

Dit is het resultaat:

Hoge fijnstraal, Gevlamde fijnstraal, Gewone melkdistel, Tuinwolfsmelk, Kleine veldkers, Grote ereprijs, Reukeloze kamille, Scherpe boterbloem, Kruipende boterbloem, Paarse dovenetel, Klein streepzaad, Klein kruiskruid, Rode klaver, Vogelmuur, Herderstasje, Duizendblad, Madeliefje, Paardenbloem, Kluwenhoornbloem en Straatgras.

Allemaal soorten die het lang vol kunnen houden, alleen de Kruipende boterbloem vind ik zelden in de winter in bloei.