Ga naar de inhoud

Werk te zien van Marco Boer en Elsbeth Swijnenburg.

In de maanden oktober tot en met december aanstaande is bij de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard in Papendrecht het werk te zien van Marco Boer en Elsbeth Swijnenburg. Marco Boer (1973) uit Hendrik-Ido-Ambacht aquarelleert sinds 1997.

Hij geeft de voorkeur aan een geabstraheerde weergave van de realiteit. Kenmerkend is zijn beperkte kleurpalet, om het vervolgens volledig te ontdekken. Suggereren en de kunst van het weglaten is hem op het lijf geschreven. De noot die je niet speelt klinkt immers vaak het mooist. Marco heeft vele keren in groepsverband en solo nationaal en internationaal geëxposeerd. Hij
won zowel in binnen- en buitenland diverse prijzen met zijn aquarellen.

Zijn werken worden permanent in de buitenruimte tentoongesteld in de gemeente Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Marco heeft sinds 2021 zijn eigen aquarelklas. Marco is Master Member van International Watercolour Society (IWS), kunstenaarsvereniging KORF en is autodidact. ‘Het is een uiterst boeiende techniek. De eerste druppels water, gevuld met pigment, laten vloeien op een schoon stuk zwaar aquarelpapier is een zeer boeiende ervaring die zich moeilijk laat beschrijven.’
Voor de aquarelcursus 2023-2024 zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Interesse? Zie www.watercolor.nl.


Elsbeth Swijnenburg (1987) uit Alblasserdam maakt met aquarel en kleurpotlood realistisch werk. Deze media lenen zich uitstekend voor het maken van levensechte portretten met de kleinste kleurnuances en zachte overgangen. Maar ze gebruikt ze ook om krachtige en contrastrijke beelden te creëren. Het eikenblad in aquarel dat nu te zien is aan de Matenaweg en is een toonbeeld van lef.


‘Dat er licht valt op een voorwerp en er bepaalde kleuren worden geabsorbeerd en andere kleuren worden teruggekaatst is heel bijzonder. Dat die kleuren ons oog bereiken, wij ze kunnen waarnemen en dat we begrijpen welk voorwerp we zien, daar blijf ik me over verwonderen. Net zoals over de natuur zelf. Een nevelig landschap. Een miertje, zo klein, dat onverschrokken en doelgericht haar weg gaat. Zelfs een dode vlieg die schoonheid bezit, glanzend blauw en groen. Het toont de zorg van onze Schepper Die het bedacht. Daarom verdient al dat moois onze grootste aandacht.’ Meer informatie kunt u vinden op www.elsbethswijnenburg.nl.


Het natuurliefhebbend publiek van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard zal dit werk zeker kunnen waarderen. De NVWA is elke zaterdag te bezoeken tussen 13.00-17.00 uur. Zie voor meer informatie www.nvwa.eu.