Ga naar de inhoud

Bijzondere vlieg in de Heemtuin

Conops voor website

Op 8 juli 2023 zag Leen den Ouden een merkwaardige vlieg in de Heemtuin. Een Blaaskopvlieg (https://nl.wikipedia.org/wiki/Blaaskopvliegen), hij lijkt met zijn lange antennes wel op een marsmannetje. Het is een vliegensoort die opvalt omdat hij lange antennes op zijn kop heeft, en andere vliegen hebben juist hele korte. Wespen en bijen hebben juist ook weer lange antennes.

‘Blaaskopvliegen zijn parasitoïden die meestal bijen en wespen als gastheer gebruiken. Het vrouwtje legt in de vlucht een eitje in een volwassen insect, waarna de larve in dit insect leeft. De gastheer trekt zich na enige tijd terug en sterft uiteindelijk (bron Wikipedia).

Nu is de Blaaskopvlieg niet onbekend in de heemtuin, maar blijft toch wel een bijzonderheid.

Conops