Ga naar de inhoud

Een natuurwandeling in het Alblasserbos

Op zaterdag 15 juni was er een natuurwandeling in het Alblasserbos georganiseerd door de Planten- en Insectenwerkgroep (PIWG). Het weer in deze lente laat ons behoorlijk in de steek. Het is fris voor de tijd van het jaar en er valt veel neerslag. Dit heeft zijn weerslag op veel dieren en planten.

Er bleken bij deze wandeltocht die georganiseerd was door de Natuur- en Vogelwacht (NVWA), heel wat thuisblijvers weggebleven te zijn.

Maar toch kregen zij ongelijk want het bleef de hele middag droog. Zelfs de zon liet zich zien.

Echte valeriaan, wordt gebruikt als kalmerend middel

Bij de brandnetels heb je mannelijke en vrouwelijke planten. De wind moet er voor zorgen dat het stuifmeel (mannelijk) op de stampers komt (vrouwelijk). De bloemen zijn klein.

In het Alblasserbos is alleen de zomereik te vinden.
Er komen aardig wat soorten varens voor in het Alblasserbos, die moeilijk uit elkaar te houden zijn. Alleen de eikvaren is goed herkenbaar, want zijn bladeren lijken een beetje op eikenbladeren. Aan de vaatbundels die door de steel lopen, kun je sommige soorten herkennen.
Babypadje
Bijzonder barnsteenslakje
Eikenprocessierups
Maar als klap op de vuurpijl werden de deelnemers (en gidsen) verrast door een heuse processie van eikenprocessierupsen. Zomaar, midden op het wandelpad.

Zo werden de wandelaars keer op keer verrast. Dankzij de gidsen die elke keer een nieuw verhaal in petto hadden en steeds iets bijzonders lieten zien. Het Alblasserbos bij Papendrecht is na bijna 40 jaar een jong bos, maar men kan toch inmiddels spreken van een heel echt nat bos.

Met dank aan:

  • Bram van Vliet
  • Ron Leeuwis
  • Gonnie van der Vorm

Zoals een van de deelnemers na afloop zei: “Ik loop hier wel vaker, maar nu kijk ik volgende keer met heel andere ogen…. “

Toch jammer voor de thuisblijvers.

Meer informatie over de verschillende varens.