Ga naar de inhoud

Lezing: Grutto’s door Astrid Kant

18 april 2024
19:45 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Grutto’s in plasdras; Black-tailed Godwits in wetland

Op donderdagavond 18 april 2024 zal Astrid Kant een lezing geven in het Streeknatuurcentrum van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard.

Astrid Kant is een weidevogelbeschermster in hart en nieren. Dat komt tot uiting tijdens haar vele lezingen en haar fraaie boeken “grutto” en “weidevogels”.
Op deze avond zal zij speciaal aandacht geven aan de grutto, een van de bekendste weidevogels.

Weidevogels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Maar de aantallen nemen af. Door goed beheer is hier nog veel te winnen en dat start met goede kennis.

Veel boeren, burgers en buitenlui zoeken actief naar nesten van weidevogels, markeren ze en brengen ze in kaart. Zij zien vaak alleen de weidevogels en hun nesten. Het grootste deel van de broedcyclus blijft echter voor velen verborgen en juist dat is zo leuk om te observeren. Wat gebeurt er allemaal in en rond de nestkom en hoe weten de ouders hun kuikens groot te brengen?

Astrid Kant licht graag een tipje van deze sluier op.
Om het wel en wee van onze weidevogels vast te leggen, zit Astrid al bijna vijfendertig jaar met haar telelens in haar zelfgemaakte schuilhutten tussen de weidevogels. Zij legt van zeer dichtbij het broedgedrag van de weidevogels op beeld vast en probeert hiermee de weidevogels een beschermend duwtje in de rug te geven.