Zoogdieren in 2019

3 januari Eekhoorn

In het Alblasserbos bij het huisje is een eekhoorn gezien. Eerste waarneming voor het Alblasserbos.

10 januari vleermuizen bij De Heerlijkheid

Het is ongeveer 2 graden. In de kelder van de Heerlijkheid overwinteren drie Dwergvleermuizen. Twee in het eerste deel dicht bij een open raam. Goed verborgen tussen de openingen van de stenen. Ook een in de achterste kelder. Diep weggedoken in de achterwand. Nog twee Dagpauwogen en een Roesje in winterslaap.                                                      

28 januari Oude Toren Alblasserdam

Het is 5 graden er waait een stevige wind en er is af en toe een fikse winterse bui. In de toren zien we op de eerste verdieping een Grootoor vleermuis. Verstopt achter de opgerolde rietmat tegen de muur. Is op de foto gezet. Verder nog wat overwinterende Lieve heersbeestjes.

                                                                                                               

18 februari Vleermuistunnel 

Het is buiten 10 graden. Binnen 7 graden en een vochtigheid van 100%. Er staat wat water bij de ingang van de tunnel. Veel pissebedden en muggen. Eén slapende Dagpauwoog. De achterwand heeft één slapen Grootoor. Linker muurtje ook één, rechtse muurtje drie. In de rechter houten kast hangen drie Grootoren gezellig bij elkaar. We merken dat, met name in de muurtjes, de vleermuizen al een beetje aan het bewegen zijn. Totaal dus 7 Grootoren. Het drietal is op de foto gezet.            

31 maart vleermuistunnel                                       

Erg vochtig in de tunnel. Temperatuur 10 graden. Buiten is het 11 graden. De tunnel is leeg. Alle Grootoren zijn uitgevlogen. Een goed teken. Er hangt nog één slapende Dagpauwoog.                                 

7,8 en 9 juni muizenonderzoek heemtuin                  

Het muizenonderzoek van afgelopen weekend (7,8 en 9 juni)had goede resultaten. Het weer was sterk wisselend. Veel wind en op zaterdagochtend regen. We hebben in totaal 32 muizen gevangen, waaronder één dubbel vangst. Twee keer is er een Bosmuis ontsnapt zodat we hem niet konden meten en wegen.

18 x Rosse Woelmuis

13 x Bosmuis

1x Bosspitsmuis

De ochtendvangsten zijn altijd het hoogst. Vorig jaar waren de vangsten minimaal. 

7 juli vleermuistunnel                                       

Het is 18 graden. In de tunnel is de vochtigheid goed. We zien in de achterwand twee Grootoren, de oren zijn duidelijk te zien. De vleermuizen zijn af en toe wakker. Leuk dat de tunnel nu ook als slaapplek gebruikt wordt.

3 augustus   

Uitwerpselen in de educatieve tuin die waarschijnlijk van een verwilderde huiskat zijn.

September vleermuistunnel

Niek Alderliesten heeft een Grootoor zien vliegen bij de tunnel.

September wolven nieuws uit Vlaanderen

Wolvin Naya en haar welpen zijn opzettelijk om het leven gebracht. Tot die conclusie komt de Cel Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ondanks de inspanningen van velen om het samenleven met de wolf mogelijk te maken, komt zo een einde aan de eerste wolvenroedel in meer dan een eeuw in Vlaanderen. Naya groeit uit tot een symbooldossier voor de bescherming van wilde natuur. Het draagvlak bij de mens is essentieel om de terugkeer van de wolf mogelijk te maken. En daarvoor moeten alle betrokken partijen zich inzetten.

Nog meer wolven nieuws                                                   

 De landelijke  Zoogdiervereniging  meldt de huidige staat van de wolven in Nederland : Op de Noord-Veluwe zien de terreinbeheerders nog steeds het paar met de vijf welpen en op de Midden-Veluwe loopt een alleenstaand vrouwtje rond.

3 oktober controle vleermuiskasten

Krap 17 graden, bewolkt en droog. Na de vele regen, nu een bijna droge dag. Gunstig voor de controle. Een kast(nummer 5) is helaas verdwenen. De overige kasten zijn, op drie kasten na(1,3 en 13) , bezet. In totaal 24 Ruige dwergvleermuizen.

In kast 12 weer een Hoornaarnest en de resten van een vogelnest(Boomkruiper of Mees?). In kast 10 een wespennest bij de vleermuizen en kast 1 laat veel Duizendpoten zien. Keutels verzamelen, lukt niet. Waarschijnlijk zijn door het aanhoudende regenweer de keutels samengeklonterd of van de invliegplank weggespoeld. In vergelijking met andere jaren is dit een kleine stijging.

26 oktober Nacht van de nacht, 18.30-20.30

Het is 19 graden, bewolkt en veel wind. Met de batdetector het pad van het Alblasserbos “bekeken”.  Bij de brug veel vleermuizen. Verderop bij de brug naar het Gasunie terrein ook veel vleermuizen. Langs onze gehele route vliegen vleermuizen. Zowel Dwergvleermuizen als Laatvliegers.

10 november vleermuistunnel

Het is 9 graden, helder en ’s morgens vroeg vorst. De tunnel is vochtig 95%. We zien twee overwinterende Dagpauwogen en een Roesje. In de achterwand hangt één Grootoor vleermuis in winterslaap en in de linker houten kast ook één. Dit is het begin van het winterseizoen.

November

Regelmatig  9 reeën in polder Bleskensgraaf Noordzijde.

5 december Goudjakhals in Drenthe

Landelijk nieuws. Er is een Goudjakhals gesignaleerd in de provincie Drenthe. Volgens de boswachter heeft de Goudjakhals goede kans op vestiging in ons land.