Zoogdieren in 2015

Zoogdieren in 2015


Januari  Vos in Alblasserbos

Begin januari is een vos gezien in het Alblasserbos, dichtbij de parkeerplaats langs de Betuwelijn. In het talud van de N214  is een zoogdierenbuis aangebracht, daar zou de vos gebruik van kunnen maken. Het bos biedt voldoende schuilmogelijkheden en het talud biedt mogelijkheden tot het graven van een hol.


31 januari Vleermuis?

Telefoon uit Nieuw Lekkerland. Een bewoner hoort een knaaggeluid onder de dakgoot; er zijn ook resten piep schuim op de grond waargenomen. Kan het een vleermuis zijn? Vleermuizen houden een winterslaap en knagen niet. Waarschijnlijk zijn er ware muizen bezig, bijvoorbeeld de Huismuis. Bewoner gaat zelf onder de dakpannen kijken.  

                                     
11 februari Oude Toren

Vandaag, donderdag 12 februari is de Oude toren in Alblasserdam weer geïnspecteerd. Zoals gewoonlijk een koude en stoffige bezigheid. We troffen er enkele overwinterende Dagpauwogen en Lieveheersbeestjes aan. Geen enkele vleermuis. Dat is dus hetzelfde als vorig jaar. We blijven volhouden. Dus wie weet, volgend jaar een positief resultaat.


25 maart Grootoor vleermuis gevonden

“Deze avond is één van mijn katten thuis gekomen met een vleermuis.
Helaas heeft het diertje het niet overleefd.
Op Internet lees ik verschillende berichten over het al dan niet melden van een vondst van een vleermuis.
Voor de zekerheid heb ik de vleermuis in een bakje gedaan en in de schuur gezet.
Ook heb ik wat foto’s gemaakt.
Na wat zoekwerk over waar ik terecht kon in zo’n situatie, kwam ik o.a. bij jullie terecht.
Graag hoor ik van jullie wat ik het beste met de vleermuis kan doen.
Is er behoefte aan dat deze wordt onderzocht of kan hij (heel oneerbiedig gezegd) de kliko in?
De foto’s die ik heb gemaakt zal ik sowieso even toevoegen in de bijlage. Hardinxveld-Giessendam.

De vleermuis is bij de vogelwacht gebracht en gedetermineerd: Grootoorvleermuis.

 

26 maart braakballen pluizen

’s morgens van 09.30-12.00 uur
Oud Alblas Kortleve Heiweg: Kerkuil 38-42-44
Bosspitsmuis  10
Veldmuis  20
Rosse woelmuis 1
Noordeloos: Kerkuil 38-35-55
Veldmuis 40
Bosspitsmuis 25

 

23 april braakballen pluizen

09.30-11.30 uur
Noordeloos: Kerkuil 38-35-55
Veldmuis  31
Huisspitsmuis    2
Bosspitsmuis  26
Bruine rat    1
Rosse woelmuis   1

 

14 mei vleermuis gevonden

In Alblasserdam is een dode vleermuis gevonden. Telefonisch gemeld. De vleermuis wordt naar het SNC gebracht om te bekijken welke soort het is.
Het gaat om een Ruige Dwergvleermuis. Duidelijk een behaarde staarthuid.    


                                        
5-6 en 7 juni muizenonderzoek in de tuin

Vrijdag de vallen uitgezet om 19.00 uur(stromende regen).
Zaterdag  om 08.00 en 20.00 uur, zondag om 08.00 uur de vallen bekeken. Op beide dagen was het zonnig weer rond 18 graden.
Resultaat: 
Zaterdag(ronde 1) 6  Rosse Woelmuis; 1  Bosspitsmuis
Zaterdag(ronde 2)  8  Rosse Woelmuis waarvan 1 voor de tweede keer. Op vallend was ook dat 1 Rosse Woelmuis in de val zat met 4 pasgeboren jongen. Deze vangst hebben we voorzichtig in de tuin op een beschutte plek weggelegd.
Zondag  9  Rosse Woelmuis  waarvan 1 voor de derde keer en vier voor de tweede keer.
De Bosspitsmuis wordt nog nader onderzocht of het wellicht een tweekleurige Bosspitsmuis is.

 

25/26 juni muizenonderzoek Gasunie terrein

Donderdagavond de vallen uitgezet. Achteraan langs de vliet en er tegenover in de groenstrook.
Vrijdag  08.00 uur de vallen bekeken.
Helaas waren veel vallen langs het water (door honden) omver gegooid. Zelfs één val totaal verdwenen. In de bossage een vangst van een Bosspitsmuis. Waarschijnlijk is dat een gebiedje waar de grond flink omgeploegd is.
Beide dagen 25 graden.

 

29 juni Vleermuis in Sliedrecht

Mevrouw S. heeft een vleermuis gevonden in de tuin. Door haar kat meegebracht. Zij heeft hem op het SNC gebracht. Wij bewaren hem in de diepvries om later het skelet te gebruiken.
Het gaat om een jonge Dwergvleermuis. De vacht is erg donker en dat duidt op een jong exemplaar. Waarschijnlijk de weg naar de verblijfplaats niet meer kunnen vinden.

 


6 juli vleermuiskolonie 25 graden

De afgelopen week is het bijzonder warm geweest(meer dan 30 gr). Op donderdag 2 juli zijn we gebeld door mevr. S. uit Nieuwland . Zij heeft een vleermuiskolonie bij haar huis.
Op 2 juli 2001 bezochten we dit adres ook al. De vleermuizen waren toen vertrokken. Al eerder waren er 89 vleermuizen geteld.

Om 22.00uur waren we in Nieuwland. We zien sporen van uitwerpselen. Het boeiboord is echter volledig dicht gemaakt. De vleermuizen moeten in – en uitvliegen via de ventilatie openingen. We hebben die avond geen enkele vleermuis zien uitvliegen. Wel twee in de omgeving. Leuk ook dat er Gierzwaluwen onder de dakpannen huizen.

We hebben haar het advies gegeven(indien zij de vleermuizen niet meer op die plek wil hebben) de ventilatie openingen van de winter dicht temaken. Zij gaat dit waarschijnlijk doen met blokjes hout.
Wij informeren nog of er andere mogelijkheden zijn om te voorkomen dat de vleermuizen weer naar die plek gaan.


29/30 juli Muizenonderzoek Alblasserbos

Woensdag om 19.00 uur de vallen uitgezet in het eerste deel van het Alblasserbos. De eerste posten zijn die van het Sterren – en Planeten pad. De overige worden rondom het volgende perceel uitgezet. (niet langs de sloot!) . Donderdag om 08.00 uur de vallen bekeken.
Resultaat: 2 Rosse Woelmuizen
We vermoeden dat er nog meer in de val zijn gelopen en dat de sluiting niet zo goed meer werkt. Enkele vallen hadden namelijk wel sporen van uitwerpselen. Voor het volgend seizoen worden de vallen nagekeken.

 


14 september vleermuis gevonden

In Schoonhoven is een vleermuis gevonden. Waarschijnlijk weggejaagd uit een fabriek die gesloopt wordt. Na herhaalde pogingen om de vleermuis weer weg te laten vliegen, is hij bij de vogelwacht gebracht.
Op 16 september is de nog levende vleermuis in de tunnel geplaatst. Het is een jonge Dwergvleermuis. Dit is te zien aan zijn donkere vacht en afmetingen. De vleermuis is al een beetje in lethargie en eet of drinkt nauwelijks. Wellicht kan hij in de tunnel de herfst en winter overleven.16 september controle vleermuiskasten en vleermuistunnel

Nat de koud weer. Ongeveer 16 graden. Goed resultaat. Het aantal is toegenomen.      
Totaal: 20 vleermuizen.

In de tunnel tot onze verrassing 1 Watervleermuis, 1 Roesje, 3 Dagpauwogen. De vochtigheid boven de 100 % en een temperatuur van 15 graden. Er staat een klein laagje water in de tunnel.


 


22 september vleermuis Gorinchem

Een school in Gorinchem heeft een vleermuis in het klaslokaal. Is tegen een leerling aangevlogen. Vrij grote vleermuis met zichtbare oren. De school is gebouwd in de jaren 50. Heeft boeiboorden. Betreffend leerkracht houdt het even in de gaten en belt zo nodig terug.2 oktober bunzing Heerjansdam

Via Leen melding van een dode bunzing. Gevonden op de dijk in Heerjansdam, nog binnen de bebouwde kom.24 oktober vleermuis gevonden

Er is een vleermuis gebracht bij de Vogelwacht. Het diertje is in een tuin op de grond gevonden.
Eén vleugel is beschadigd. Verder nog levendig. We hebben hem in een vleermuiskast gezet, in de hoop dat hij zelf weer uit gaat vliegen. Waarschijnlijk een Laatvlieger.November

In november is Carl begonnen met het bouwen van een muizenruiter. Dit is een hooiruiter die wordt ingericht als onderkomen voor muizen. Het doel is om muizen te lokken en daarmee ook uilen en andere roofvogels aan te trekken. Na de winter zal pas blijken of het succesvol is.