Scholen

Natuuravonturen voor kinderen

Of het nu herfst, winter, lente of zomer is, er is altijd iets te beleven in de natuur. Kom gezellig een (halve) dag langs bij de Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard” (NVWA) om praktische kennis op te doen over de natuur.

In ons streeknatuurcentrum hebben wij wisselende tentoonstellingen met informatie over het heersende seizoen of een thema uit onze educatieve tuin. Over deze tentoonstellingen worden excursies voor schoolgroepen gegeven. De kinderen worden door twee gidsen ontvangen. We beginnen binnen met een inleiding, ondersteund door foto’s en materialen. Daarna gaan de kinderen met de gidsen voor de rest van het programma naar buiten.

Naast de tentoonstellingsthema’s zijn er ook schoolexcursiemogelijkheden over diverse andere onderwerpen. Wij hebben ze hieronder voor u in een tabel gerangschikt en tevens opgenomen (grijs vakje) voor welke groep het onderwerp het meest geschikt is. Voor een beschrijving van de onderwerpen klik hier.

GROEP 1 2 3 4 5 6 7 8
Paddenstoelen                
Bomen                
Vleermuizen                
Kikkers en Padden                
Ontdek het bos                
Energie en Klimaat                
Vlinders en Libellen                
Planten (herbarium)                
Slootonderzoek                
Herfst/winter/lente/zomer                
Rondom school                
Vogels                
Weidevogels                
Insecten                
Kompasspeurtocht                
Fotospeurtocht                
Draai je wijzer                

 

De excursies worden, mits het weer het toelaat, het hele jaar door gegeven. In de maanden april tot en met oktober zijn er wel meer onderwerpmogelijkheden. De excursies duren een dagdeel, namelijk van 9.30 - 11.30 uur of van 13.15 - 15.00 uur. De kosten per kind, inclusief één consumptie, bedragen 2,00 euro met een minimum van 35 euro per groep. Bij een afmelding die korter dan 24 uur van tevoren plaatsvindt, zijn wij genoodzaakt 35 euro aan u in rekening te brengen. Dit geldt niet als de excursie vanwege weersomstandigheden niet door kan gaan.

In de week van 6 tot en met 10 mei 2019 organiseren wij samen met maatschappelijke stagiaires een natuurkennismakingsweek. Deze week kiest u niet voor één onderwerp, maar maakt u, middels een roulatiesysteem, kennis met een aantal onderwerpen (slootonderzoek, insecten, planten en bos). Vanwege de aanwezigheid van de maatschappelijke stagiaires, is extra begeleiding vanuit de school niet noodzakelijk. Uw schoolgroep wordt in groepen verdeeld en zij gaan, onder begeleiding van een maatschappelijke stagiaire, kennismaken met drie van de vier genoemde onderdelen. Ook voor deze kennismaking met de natuur, inclusief een consumptie, zijn de kosten 2,00 euro per kind met een minimum van 35 euro per groep.   

Door het invullen van het aanmeldformulier (klik hier) en deze te mailen naar scholen@nvwa.eu kunt u zich aanmelden voor één van de excursies.

Wilt u langer dan een dagdeel bij de NVWA doorbrengen of een ander, dan in de tabel genoemd, onderwerp behandelen, omdat u daar bijvoorbeeld in de klas mee bezig bent,  neem dan contact op via scholen@nvwa.eu, zodat bekeken kan worden of uw wensen uitvoerbaar zijn.

Wij hopen dat u een bezoek aan de NVWA in het schoolrooster in kunt plannen, zodat wij de kinderen een onvergetelijke (halve) dag in de natuur kunnen laten beleven.

Met vriendelijke groet,

Contactpersoon scholen NVWA