Nieuws

Opdrachtenpad: Op stap met de kievit!

Op stap met de kievit!

Opdrachtenpad jubileumjaar

De Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard” bestaat 50 jaar. Als themagroep leek het ons een goed idee om de kievit (in het logo van de NVWA) centraal te stellen in een nieuw opdrachtenpad.

We hebben een heel divers programma samengesteld. Het eerste deel speelt zich binnen af. Door middel van een PowerPointpresentatie ‘dagboek van een kievit’ wordt er op een boeiende manier kennis opgedaan rondom deze weidevogel. Naast diverse opdrachten binnen en buiten is er een speciaal spel ontwikkeld: ´Tjoewiet.´ Op een speelse manier leer je steeds meer over de kievit en ben je er trots op dat deze vogel in de Alblasserwaard voorkomt. Dat willen we in de toekomst ook graag zo houden, dat spreekt echter niet vanzelf!

De weidevogelwerkgroep van de NVWA zet zich zeer actief in om te zorgen dat de omstandigheden voor de kievit zo goed mogelijk zijn, de weidevogels dalen nl. in aantal. Extra zorg is heel belangrijk.

Het spel ´Tjoewiet´ is getekend door de heer Bram van Vliet, de opdrachten zijn bedacht door de themagroep waarbij Jan Andeweg, de coördinator van de weidevogelwerkgroep ons van de nodige informatie en foto´s voorzien heeft. Hoe langer je naar het spel kijkt, des te meer details zie je over de streek. De Alblasserwaard is op een unieke wijze in beeld gebracht. De benodigdheden voor het opdrachtenpad zijn in een rugzak gedaan.

Ga na het spelen van het spel samen met je ouders, grootouders of andere begeleiders naar buiten! Een leuk idee voor een vakantie-uitje in eigen streek met de zomervakantie in aantocht. Het is ook leuk als activiteit bij een kinderfeestje. De kinderen met meegekomen begeleiders volgen samen de route. Na afloop kan op eigen kosten er een hapje/drankje/ijsje genuttigd worden in het Streeknatuurcentrum “Alblasserwaard.”

Je leent de rugzak met inhoud: een opdrachtenboekje, een loep, kompas, stopwatch, verrekijker en nog veel meer. De tas kun je huren voor € 15,00 (inclusief borg).  Eén rugzak is voldoende voor ca. 5 kinderen. Het is ook mogelijk om twee rugzakken te huren. 

Na afloop, bij inlevering van een complete rugzak, krijg je € 10,00 euro retour en ontvang je nog een klein aandenken aan de wandeling!  Het spel ´Tjoewiet´ is in beperkte oplage te koop in de winkel van de NVWA. Kosten van het spel (met pionnen en dobbelsteen): € 3,50.

Start - en ophaalpunt: Streeknatuurcentrum "Alblasserwaard" (SNC), Matenaweg 1, 3356 LS Papendrecht.  

De rugzakken kunnen gereserveerd worden, bel dan naar 0184-412618. Het SNC is in de zomermaanden (april-september) van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10 en 17 uur geopend.

Meer informatie over de Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard” kunt u vinden op www.nvwa.eu. Wilt u nog meer informatie over het opdrachtenpad, mail dan naar heleen.roest@hotmail.com

 

Nel Welschen en Heleen Roest

 

<< Ga terug naar de vorige pagina