Kerkuilen 2014 verslag

Kerkuilenwerkgroep Alblasserwaard (ZH) – Onze Kerkuilen in 2014


De Kerkuilenwerkgroep Alblasserwaard is inmiddels maar een klein groepje meer, echter hebben we er wel 2 mensen bij met een ringvergunning. Vandaar dat we elke Kerkuil die we tegenkomen ook proberen te ringen. Onderstaand verslagje vermeld dus ook nogal wat info over het ringen.
 


Een overzicht van de activiteiten in 2014:

Omdat de natuur erg vroeg was dit jaar zijn we in de Alblasserwaard ook wat eerder begonnen met de controle van de Kerkuilkasten.

Meestal starten we pas eind Mei maar nu op 29 maart samen met coordinator Arie-Jacob Brokking al een klein eerste rondje gedaan.
Maar nog erg rustig, alleen enkele jonge Holenduiven, nog geen broedende Kerkuilen.

 

6 Mei een nieuwe ronde en nu meer succes, 5 kasten gecontroleerd en in 4 er van jonge Kerkuilen, de meeste waren nog erg klein dus we hopen deze over een paar weken nogmaals te bekijken en zo mogelijk te ringen.  


Op 28-5 de eerste keer met de ringer op pad, 2 lokaties bezocht en 2 oude en 6 jongen geringd. Op het eerste adres kwamen we  een geringde volwassen Kerkuil tegen, deze was in 2012 door ons als nestjong is geringd op een boerderij hier 10 km vandaan. Nu dus als ouder aanwezig met 3 jongen. En we zagen nu ook dat er na ons eerste bezoek nog 7 eieren in de kast gelegd waren!

Op het tweede adres hangen 2 kasten die afwisselend als broed- en rustplaats 
worden gebruikt. In de eerste zat een volwassen Kerkuil (man) met 3 grote jongen; Toch ook nog even in de tweede kast gekeken en dat gaf een verrassing: Een Kerkuil broedend op maar liefst 10 eieren, een nieuw record voor de Alblasserwaard. Deze uil had een ring en bleek een vaste bewoner van deze 2 kasten te zijn: Vandaag werd zij voor de 5e keer teruggevangen. Het leek er op dat het mannetje voor de jongen zorgde en het vrouwtje al aan een nieuw legsel begonnen was. (hiervan zijn uiteindelijk 6 Kerkuilen uitgevlogen) .

 

Op 2-6 weer een ringronde met 11 jongen geringd. Nu kwamen een kast tegen met wel 14 eieren maar dat is niets geworden, ze werden niet (meer) bebroedt.
 
5-6 Een derde ringronde nodig, in totaal 18 jonge Kerkuilen in een prima conditie.

En het ging maar door, tussendoor nog wat kasten gecontroleerd en weer was het nodig onze ringers te bellen. Maar gelukkig hebben zij er net zoveel plezier in als wij. Dus op 12-8 en 28-8 weer op pad, 4 adressen langs en weer een aantal jongen die een ring kregen.

Op 28-8 hadden we ook nog wat bijzonders: in een  kast troffen we een geringde Kerkuil met 6 jongen aan en na aflezen van de ring bleek dat we deze ook al eens eerder hadden gezien en wel op 5 juni, ze zat toen met 4 jongen in een kast op zo'n 5 km afstand. Ook dat hebben we niet eerder meegemaakt. Later hebben we dezelfde uil trouwens nog een keer aangetroffen, toen zat ze in een kast samen met een geringde Kerkuil die volgens de ringgevens uit de buurt van Zwolle afkomstig was, ruim 100 km bij ons vandaan.


Net als we denken dat het nu toch wel afgelopen is krijgen weer een telefoontje dat er waarschijnlijk jonge uilen in een kast zitten. En inderdaad: Bij controle zaten er 6 mooie jonge Kerkuilen op een kluitje,  bijna met de koppen tegen het dak want er hadden ook Kauwen in deze kast gehuisd en die hadden flink wat takken naar binnen gesjouwd, 5 emmers vol hebben we verwijderd en na aanbrengen van een laagje schoon zaagsel kunnen ze er weer even tegen.
 

 

We schrijven oktober 2015 en nog is het niet afgelopen, op het adres van 28-5 blijken voor de 3e keer jongen te zitten, de boerin denkt aan een stuk of 7... Ook die willen we graag ringen dus op woensdagavond 15-10 zijn we er heen gegaan en het bleken zelfs wel 9 jongen te zijn.
Het zoveelste record van dit jaar!
Tevens hebben we op deze avond hier onze 100ste jonge Kerkuil van 2014 kunnen ringen.

Hiermee lijkt het seizoen wel voorbij. Echter krijgen we later nog bericht
dat er half november nog jonge Kerkuilen zaten op een boerderij waar geen kast hangt maar waar de uilen een broedplek tussen het dakbeschot hadden gevonden.

Al met al is 2014 dus een TOP seizoen geweest voor de Kerkuil in de Alblasserwaard! Muizen zijn er nog steeds genoeg dus wie weet lopen de successen nog door in 2015. We kijken er al weer naar uit!

En gelukkig hebben we nog steeds adressen waar men een beetje overlast wel voor lief neemt. Zie de foto met opgeslagen surfplanken in een schuur...

 

Namen de Kerkuilenwerkgroep Alblasserwaard,

Bert Amersfoort
www.natuurgetrouw.nl