Jaaroverzicht 2012

KNOTPLOEG "DE KIEVIT"

Winterwerk
In januari waren de knotters actief in de polders van de Alblasserwaard. Wij kregen opdracht van het Waterschap om  983  knotbomen van hun pruiken te ontdoen. Dit jaar kwamen onze vrijwilligers helemaal in Ameide en Tienhoven terecht. In februari  was het zeer koud.  Op 8 februari kregen wij hulp van een klas VMBO leerlingen uit Lekkerkerk. De scholieren kwamen helemaal op de fiets naar onze werkplek de Kooiwijkse Tiendweg in Oud-Alblas. In een wit landschap werd er hard gewerkt om warm te blijven. Na afloop kregen deze werkers een dampende kop soep. Op 11 februari waren de knotters zelfs actief bij tempera-turen  rond -16.4 graden Celsius. Een van de knotters liep hierbij zelfs lichte bevriezingsverschijnselen op. Dit kwam door verkeerd gebruik van zijn hand- schoenen. We  zouden op 11 februari 2012 hulp krijgen van leden  van de Rotary. Helaas voor ons deed de Molentocht roet in het eten. De Rotary belde af, omdat zij een koek en zopie tent gingen runnen, langs de schaatsroute.NLdoet
Op 17 maart  deed de ploeg mee aan de activiteiten van NLdoet in Papendrecht. Daar werden ook weer knotwilgen geknot. Begin april  kwamen er berichten binnen, dat een van onze knotters Floor Dierdorp was vermist tijdens zijn fietstocht naar Turkije.

Zomersnoei
Na een korte vakantie starten de knotters in juli  met de zomersnoei. Deze snoei zorgt er voor, dat er geen zijtakken op de stam van de knotwilg gaan groeien. Ze worden er dus door ons afgezaagd. De sapstroom gaat dan rechtstreeks naar de kroon. Er werden 1498 bomen en 79 struiken gesnoeid. Om te zorgen voor afwisseling in de werkzaamheden werd de snoei afgewisseld met het dunnen van bospercelen. Dit voor de voorraad openhaardhout.

Openhaardhout
Helaas door diverse oorzaken moesten wij veel haardhout kopers teleurstellen. We hadden te weinig hout. Dit hebben we per brief aan onze klanten moeten mee delen. Een van de oorzaken was dat een van onze vaste kettingzagers werd vermist. Gelukkig kregen we in het najaar er een paar pittige vrijwilligers bij. Een van hen wilde best in het veiligheidspak gehesen worden om kettingzager te worden. Zodra er een plaatsje vrij is voor een cursus kettingzagen kan hij weer even in de schoolbanken terecht.

Herdenkingsdienst
Op zaterdag 10 november werd er een herdenkingsdienst gehouden voor Floor Dierdorp. Hij werd vermist sinds 23 maart 2012. Er werd stilgestaan bij de persoon Floris Johan Dierdorp. Als slot werd er een naambord onthuld op ons plein.

                                                         Floor Dierdorp

 

Scholen en stages
Op 18 en 19 december werd er weer geknot met leerlingen van het Willem de Zwijgercollege. Een klas was actief in Hardinxveld-Giessendam. Daar werden wilgen geknot nabij hun school. De andere klas verrichte werkzaamheden in een griendje nabij het Noordhoeksewiel te Papendrecht. Ook dit jaar waren er meerdere jeugdige stagiaires actief bij onze ploeg. Zij vervulden hier hun maatschappelijke stage.


Oproep
De knotploeg bestaat nu uit 24 actieve leden. Er worden op 3 ochtenden, maandag-, woensdag- en zaterdagochtend gewerkt. We starten van uit ons Centrum na een kopje koffie omstreeks 8.15 uur. Gezelligheid staat hoog in ons vaandel. WEES EENS MOEDIG EN KOM ONS EENS HELPEN KNOTTEN, want als er niet meer geknot wordt, dan vallen t.z.t. vele knotbomen om, door gebrek aan onderhoud en dat zou zonde zijn.
Coördinator knotploeg de Kievit  Nik Blom